Senaste inläggen

Av Malin - 8 april 2011 12:12

 

Av Malin - 5 april 2011 10:52

En del säger att man är i sista trimestern när man går in i vecka 28 och andra säger att den börjar i vecka 29. =P Kanske inte spelar så stor roll.


VECKA 28
 


Den här veckan väger bebisen drygt ett kilo och är ca 38 cm lång från topp till tå. Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet och en stark ljudkälla lyser på utsidan. Den blinkar med ögonen och har ögonfransar

Underhudsfettet bildas och skelettet utvecklas, även om det fortfarande är mjukt och böjligt. Benstommen hårdnar inte ordentligt förrän efter födelsen.

Nu ligger slutspurten framför dig. Den tredje och sista trimestern börjar kring vecka 29 och pågår till vecka 40 (och ibland längre). De flesta kvinnor ökar i vikt med ungefär 5 kg denna period.

Det kan kännas som om du varit gravid i evigheter nu och samtidigt kan man känna oro över förlossningen. Gör en lista över saker du behöver förbereda och sysselsätt dig med den, om du behöver distraktion! Du kan börja titta på namn till bebisen och tänka på livet efter förlossningen.

Av Malin - 3 april 2011 19:40

Snodde listan från en sida.  Det blir en hel jävla massa grejer.. Å andra sidan är inte allt nödvändigt att ha just precis nu. Sätter ett X för det jag redan har. Vilket inte är så mkt än.   


Inköpslista

Till Mamma
*2 Amnings-bh:ar (eller fler, de blir blöta)
*Amningslinnen (superskönt att ha under din vanliga tröja så slipper du visa magen vid amning men kan samtidigt ha dina vanliga kläder)
*Amningsinlägg
*Amningskudde (absolut inte nödvändigt men ganska skönt )
*Amningspump (inte heller ett måste)
*Mjölkuppsamlare (när du ammar med ena bröstet rinner det mkt i andra)
*XL Bindor i olika sorter
*Trosskydd
*Färdiglagad mat i frysen (inte mkt tid över till matlagning)
*Vattenflaska (man blir otroligt törstig av att amma, skönt att ha en flaska stående vid sängen och en att ha med i skötväskan när du är ute)

Till Skötsel
*Förvaringsalt. (skåp, hyllor el. korgar)
*Skötbord (alt. skötbädd på bänk, tvättmaskin)
*Blöjhink (inte ett måste)
*Blöjor - 1pkt newborn 2-4kg, 1pkt baby 3-6kg
*Inotyol på Apoteket (salva för rödlätta rumpor)
*Tvättlappar/våtservetter
*Badbalja (gärna med en badhjälp för att bespara era ryggar)
*Barn/Bad olja
*Badhandduk
*Div kläder(Boddys är toppen! ej för många i de små strlk dom växer ur dom väldigt fort)
*Barnnagelsax/fil
*Termometer till feber och bad
*Snorsug
*Trasor/små handdukar- för alla spyor och rapningar
*Renässans på Apoteket (för klibbiga ögon eller täppta/snoriga näsor
*Alvedon för barn (suppar är att föredra)

Till Transport
x*Barnvagn (med alla tillbehör, åkpåse, lift ex)
x*Bilbarnstol/babyskydd (kan finnas att hyra på BVC om man inte vill köpa en)
*Solskydd (till bilfönstren och till bilbarnstolen.)
*Bärsele/Bärsjal
x*Skötväska (förslagsvis en med många fack)
*Resesäng (inte livsnödvändigt men bra att ha stående hos farmor eller ha med på resor, en hårdlift fungerar också bra så länge bebben passar)

Till Sömn
x*Spjälsäng
x*Spjälskydd
*Filt
*Kudde
*Sängkläder
-lakan
-örngott
-påslakan
-madrasskydd
x*Pyjamas/Sovpåse (sovpåse är ett bra alternativ om bebben vaknar på natten och behöver ny blöja, blir mindre störning för h*n då)
*Mobil
*Napp (flera olika!)

Till Lek/Fritid
*Babysitter (reglerbar gärna en med bra gung t ex Babybjörn)
*Babygym
*Mjukisdjur (utan påsydda ögon och nosar)

Lite längre fram
*Hoppgunga
*Gåstol
*Gåvagn
*Bitleksaker
*Bumbo (sittgrej från 3 månader)

Övrigt
*Modersmjölksersättning
*Nappflaska med anpassad dinapp (flera stycken)
"Mitt första år"
*Behållare till infrysning av bröstmjölk (t ex påsar man fryser iskuber i)

Med till Förlossningen/BB

Till mamma
- mjukisdress (gärna 2 uppsättningar)
- pyjamas (finns nattlinne där)
- innetofflor
- amningsbhar
- amningsinlägg
- underkläder (Vissa sjukhus förser er med stora nättrosor, dom är jättebra dom första dagarna, så "låna" gärna med er ett par hem)
- bindor (sjukhuset förser en med stora bindor som påminner om blöjor, dessa är super dom första dagarna när du blöder som mest)
- nessesär (med det du tror du behöver på bb)
- kamera + laddare/batterier
- betalkort/mynt (till telefon och parkering)
- tidningar
- godis
- dryck (om man vill ha ngt speciellt)
- CD
- mvc journal
- leg.
- patientbricka
- förlossningsbrev

Till bebben
- pyjamas/sovpåse (se ovan ang. sovpåse)
- 3st boddys
- 2st byxor till bebben (dom spyr en del)
- 2par strumpor
- tunn mössa
- filt
- ytterkläder

Till pappan
- ombyte
- frukt eller något annat att äta
- tidning om det drar ut på tiden
- eventuell filmkamera
- mobil + laddare

Av Malin - 3 april 2011 18:23

Mm.. Jag är såå hungrig! Väntar på att maten som mamma håller på med ska bli klar. Har haft en hyfsad helg. Var iväg hos Heidi på fest igår. Trevligt även om man inte kan delta i ölspelet =P


Idag är det 92 dagar kvar. Men jag har en fågel som viskade i mitt öra att knodden kommer tidigare. =) Och att det kommer att gå bra! Så vi får väl se. Om Sack tittar ut lite tidigare än beräknat. Kul om man kan förutspå det och slå barnmorskan på fingrarna om att veta innan ;)


Nää.. Nu ska jag ÄTA!!

Av Malin - 1 april 2011 12:30

Nej seriöst.. Funderar fram och tillbaka på det här med GBS. Bm säger att jag inte ska oroa mig. Att det inte är nån fara. Det är inte vanligt att det händer nåt farligt med mig eller bebisen. Men det spelar ingen roll. Det KAN hända. Att tänka att "Det händer inte mig" är bara dumt.


Har läst lite om just grupp b-streptokocker och hittat lite intressant.


Royal College of Obstetricians and Gynaecologists har identifierat faktorer som hjälper till att förutse vilka barn som löper större risk att utveckla en GBS-infektion (RCOG 2003:3-6).

Dessa inkluderar om:
• förlossningen börjar för tidigt (innan graviditetsvecka 37)

• vattnet går 18 timmar eller mer innan barnet föds

• modern har feber (38°C eller högre) under förlossningen

• modern fött barn tidigare som infekterades av GBS

• man har upptäckt grupp B-streptokocker i slida och/eller tarm under den pågående graviditeten

• GBS har upptäckts i urinen under den pågående graviditeten (detta bör behandlas när diagnosen ställs, men även om man får behandling så ska profylax ges under förlossningen.


Och som jag har fattat rätt så tillhör ju jag "riskgruppen" i och med att GBS upptäcktes hos mig när det skickades en urinodling. Måste prata med nån som verkar mer kunnig i ämnet. Nog för att jag är nojig av mig, men jag tänker inte ta nåra onödiga risker.

Av Malin - 31 mars 2011 21:14

Jaha.. Var ju iväg till MVC idag för lite koll. Mätte magen och lyssnade på knoddens hjärta. Denna gång mätte magen 24 cm och hjärtat 150. Blev en del prat med barnmorskan också. Och då kom det bland annat på tal om ett svar från Kga-lasarett. För nåra veckor sen så skickades en urinodling dit då jag misstänkte att jag hade dragit på mig en urinvägsinfektion. Och mycket riktigt så hade jag ju det. Nu lyckades jag behandla mig själv med en jävla massa tranbärsjuice, men det visade sig ocså att jag har GBS. Info om vad det är och innebär läser ni nedanför. Ingen idé att jag ger mig på att försöka förklara. =P

Enligt BM så behöver jag inte oroa mig, men jag är inte helt säker på att hon har nån direkt koll på saken..


Iaf.. Det jag fått klart för mig är att jag kommer få antibiotikadropp 4 timmar innan förlossningen för att undvika att bebisen får en infektion.


Information från en kvinna som drabbats av det och som har letat efter en hel del fakta.


GBS...förmodligen har du hört det men aldrig reflekterat över det, inte förrän du själv får meddelat för dig att DU har gbs går detta in. Varför? kan man fråga sig men det är enkelt. Det pratas helt enkelt för lite om det! I Sverige finns inte ens detta inom mödravården...i USA tex testar man ALLA gravida två gånger under graviditeten (är det positivt görs fler tester och noggrannare kontroller).


Vad är GBS?

Grupp B Streptokocker. En jättevanlig och normalt sätt harmlös bakterie som ca 30 % av alla gravida har någon gång under graviditeten. I normalfallet händer ingenting och det är helt ofarligt, en naturlig del av tarmfloran skulle man nästan kunna säga.

Problemet är bara att det KAN bli farligt och man vet aldrig innan när det kommer att bli farligt.

Symptom?

Varierar. Men ofta så får man en UVI, ingen vanligt urinvägsinfektion för vanliga är inte orsakade av gbs. Sammandragningar är också ett vanligt symptom, men man MÅSTE inte ha något symptom heller även om det är ovanligare.

Komplikationer

Räds nu inte, det vanliga är som sagt att INGET händer men det är ändå viktigt att veta om vad som KAN hända i vissa fall.

1. Fostret eller moderkakan infekteras vilket leder till fosterdöd. kan hända när som helst under graviditeten, inte allt för sällan vid en till synes fullt normal, fullt gången graviditet, 40 veckor, plötsligt så dör bebisen i magen av gbs.

Vad kan man göra för att förhindra? Om man vet om att man har GBS: kräv behandling, vägra gå över tiden. Om man misstänker att man har GBS: Kräv provtagning.

2. Bebisen smittas vid förlossningen vilket leder till varierande komplikationer så som blodförgiftning, lunginflamation, Hjärnhinneinflammation eller i värsta fall dödsfall. Insjuknandet brukar ske snabbt efter förlossningen men det kan också dröja flera dagar men detta är extremt ovanligt.

Vad kan man göra för att förhindra? Om man vet att man har GBS så ska man kräva att få antibiotikadropp vid förlossningen. Droppet ska ges minst 4 timmar innen födseln så säg till i god tid. Dropp vid förlossningen är det bästa skyddet av alla mot gbsinfektion hos bebisen.

3. Vattenavgång. Vattnet kan gå när som helst. Tidigt så det orsakar missfall (sent missfall), eller att man får en prematur bebis. Även om vattnet går i normal tid (efter vecka 37) så ska man snabbt till förlossningen om man har gbs eftersom infektionsrisken hos bbebisen ökar radikalt efter att vattnet har gått. Att man föder för tidigt på grund av vattenavgång orsakad av GBS är nog den anligare bland de hemskheter som gbs ställer till med (förrutom de ofarliga sakerna).

Vad kan man göra för att förhindra? Egentligen inte mycket. Om man vet att man har GBS med UVI eller sammandragningar kan man kräva antibiotika redan under graviditeten men oftast kommer det tillbaka hela tiden tills man fött så det är inte riktigt effektivt.



(Från vårdguiden på nätet)

Grupp B-streptokocker, som också kallas GBS, är bakterier som finns naturligt i tarmen. De kan ta sig in i slidan eller urinröret. Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Om du är gravid och får GBS kan du eller barnet få en infektion. Vid förlossning behandlar man med antibiotika. Prata med din barnmorska om du är orolig.

GruppB-streptokockerär bakterier som finns naturligt i tarmen och därför också ofta på huden i underlivet. Närheten till stjärten, analöppningen, gör att GBS hos kvinnor kan ta sig in i slidan eller urinröret.

GBS kan, precis som andra streptokocker, orsaka infektioner i huden och svalget, men detta är ovanligt. I enstaka fall, framförallt hos personer med nedsatt infektionsförsvar, kan GBS orsaka blodförgiftning och andra allvarliga infektioner.

Hos kvinnor kan GBS också orsaka urinvägsinfektion.

Vid graviditet och förlossning kan smittan spridas till fostret eller till det nyfödda barnet. Alla som föder barn före graviditetsvecka 37 får därför antibiotika.

Symtom

Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Oftast utan att ha några symtom alls.

Under graviditet

Hos gravida ger infektionen i regel inga symtom. Däremot kan man ha urinvägsinfektion. GBS kan överföras till barnet under graviditeten, men oftast överförs smittan vid förlossningen. Alla som föder barn före graviditetsvecka 37 får därför antibiotika. Alla foster blir däremot inte infekterade.

Kvinnor som fullföljt graviditeten ska undersökas inom åtta timmar efter att fostervattnet gått. Om kvinnan har en GBS-infektion läggs hon in direkt för igångsättning av förlossningen.

I enstaka fall kan GBS orsaka missfall. Det händer att livmodern retas till värkar. Eftersom antibiotika sätts in vid minsta misstanke på infektion hos mamman är denna risk liten.

Vid förlossning

Hälften av alla mammor som har GBS överför bakterien till barnet vid förlossningen, ofta utan att barnet blir sjukt. Det vanligaste är att barnet smittas på vägen ut genom förlossningskanalen.

För tidigt födda barn är mer känsliga och löper större risk att bli sjuka. De barn som blir sjuka vid förlossningen har ofta fått ner bakterier i luftvägarna. Barnet kan då få lunginflammation, men ibland även blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Symtomen kommer oftast inom 48 timmar, men i enstaka fall kan infektionen visa sig senare.

Du blir behandlad med antibiotika vid förlossningen:

  • om tidigare barn drabbats av GBS-infektion
  • om du under graviditeten haft en urinvägsinfektion orsakad av GBS.

 Vid följande tillfällen ska behandling övervägas:

  • om förlossningen äger rum före vecka 37
  • om du har långvarig vattenavgång (mer än 18 timmar) före förlossningen
  • om du har feber under förlossningen.

Gravid igen

Om du haft en GBS-infektion under en tidigare graviditet och den orsakat komplikationer övervakas du noggrant under kommande graviditet, eventuellt på en specialistmödravårdsmottagning.

Under förlossningen får du antibiotikabehandling i förebyggande syfte. För att behandlingen ska vara effektiv måste den starta minst två timmar, men helst fyra timmar, innan förlossningen sker. Därför ser man helst att du får en planerad förlossning.

Av Malin - 31 mars 2011 12:09


Knoddens favvo-låt =)

=(

Av Malin - 31 mars 2011 11:34

Hoppas att de återstående veckorna kan gå fort fram. Vill ha min bebis här nu och inte vara gravid. Visst är det jättemysigt, men det känns som att jag bara är till besvär för andra. Sägs ju att man har rätt att be om hjälp av sina nära och kära, men det blir ju bara jobbigt för andra. Så nu vill jag bara komma förbi graviditeten snabbt och smärtfritt så jag slipper be om hjälp. Det knepiga är att jag MÅSTE ha hjälp med flytten. Det säger ju sig självt. Men kanske kan jag få över en del grejer till mamma och låna det ena rummet som det ändå står lådor i. Kan ju ta lite i taget. Då behöver ju inte andra göra lika mycket sen när hela lasset går.


Snart får jag göra det mysigt för mig och liten. Fixa i vårt hem. Det ska bli så bra för oss. Det ska jag se till.


Snart blir det en tur till MVC. Vet inte riktigt vad de ska kolla idag, men kan vara skönt med en promenad. Dock visade det på SMHI att det ska regna idag.  Efteråt blir det lite ärenden nere i centrum. Sen kanske jag skulle gå upp till mig och greja lite själv.



TickTack

Presentation


Malin. Född 1990. En trevlig och mysig tjej. Mamma till världens finaste pojke.

BebisKalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011
>>>

Fråga mig

1 besvarad fråga

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Besöksstatistik

Länkar

Mouse


Got My Cursor @ 123Cursors.com

Ovido - Quiz & Flashcards