Direktlänk till inlägg 31 mars 2011

GBS - Grupp B-streptokocker

Av Malin - 31 mars 2011 21:14

Jaha.. Var ju iväg till MVC idag för lite koll. Mätte magen och lyssnade på knoddens hjärta. Denna gång mätte magen 24 cm och hjärtat 150. Blev en del prat med barnmorskan också. Och då kom det bland annat på tal om ett svar från Kga-lasarett. För nåra veckor sen så skickades en urinodling dit då jag misstänkte att jag hade dragit på mig en urinvägsinfektion. Och mycket riktigt så hade jag ju det. Nu lyckades jag behandla mig själv med en jävla massa tranbärsjuice, men det visade sig ocså att jag har GBS. Info om vad det är och innebär läser ni nedanför. Ingen idé att jag ger mig på att försöka förklara. =P

Enligt BM så behöver jag inte oroa mig, men jag är inte helt säker på att hon har nån direkt koll på saken..


Iaf.. Det jag fått klart för mig är att jag kommer få antibiotikadropp 4 timmar innan förlossningen för att undvika att bebisen får en infektion.


Information från en kvinna som drabbats av det och som har letat efter en hel del fakta.


GBS...förmodligen har du hört det men aldrig reflekterat över det, inte förrän du själv får meddelat för dig att DU har gbs går detta in. Varför? kan man fråga sig men det är enkelt. Det pratas helt enkelt för lite om det! I Sverige finns inte ens detta inom mödravården...i USA tex testar man ALLA gravida två gånger under graviditeten (är det positivt görs fler tester och noggrannare kontroller).


Vad är GBS?

Grupp B Streptokocker. En jättevanlig och normalt sätt harmlös bakterie som ca 30 % av alla gravida har någon gång under graviditeten. I normalfallet händer ingenting och det är helt ofarligt, en naturlig del av tarmfloran skulle man nästan kunna säga.

Problemet är bara att det KAN bli farligt och man vet aldrig innan när det kommer att bli farligt.

Symptom?

Varierar. Men ofta så får man en UVI, ingen vanligt urinvägsinfektion för vanliga är inte orsakade av gbs. Sammandragningar är också ett vanligt symptom, men man MÅSTE inte ha något symptom heller även om det är ovanligare.

Komplikationer

Räds nu inte, det vanliga är som sagt att INGET händer men det är ändå viktigt att veta om vad som KAN hända i vissa fall.

1. Fostret eller moderkakan infekteras vilket leder till fosterdöd. kan hända när som helst under graviditeten, inte allt för sällan vid en till synes fullt normal, fullt gången graviditet, 40 veckor, plötsligt så dör bebisen i magen av gbs.

Vad kan man göra för att förhindra? Om man vet om att man har GBS: kräv behandling, vägra gå över tiden. Om man misstänker att man har GBS: Kräv provtagning.

2. Bebisen smittas vid förlossningen vilket leder till varierande komplikationer så som blodförgiftning, lunginflamation, Hjärnhinneinflammation eller i värsta fall dödsfall. Insjuknandet brukar ske snabbt efter förlossningen men det kan också dröja flera dagar men detta är extremt ovanligt.

Vad kan man göra för att förhindra? Om man vet att man har GBS så ska man kräva att få antibiotikadropp vid förlossningen. Droppet ska ges minst 4 timmar innen födseln så säg till i god tid. Dropp vid förlossningen är det bästa skyddet av alla mot gbsinfektion hos bebisen.

3. Vattenavgång. Vattnet kan gå när som helst. Tidigt så det orsakar missfall (sent missfall), eller att man får en prematur bebis. Även om vattnet går i normal tid (efter vecka 37) så ska man snabbt till förlossningen om man har gbs eftersom infektionsrisken hos bbebisen ökar radikalt efter att vattnet har gått. Att man föder för tidigt på grund av vattenavgång orsakad av GBS är nog den anligare bland de hemskheter som gbs ställer till med (förrutom de ofarliga sakerna).

Vad kan man göra för att förhindra? Egentligen inte mycket. Om man vet att man har GBS med UVI eller sammandragningar kan man kräva antibiotika redan under graviditeten men oftast kommer det tillbaka hela tiden tills man fött så det är inte riktigt effektivt.



(Från vårdguiden på nätet)

Grupp B-streptokocker, som också kallas GBS, är bakterier som finns naturligt i tarmen. De kan ta sig in i slidan eller urinröret. Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Om du är gravid och får GBS kan du eller barnet få en infektion. Vid förlossning behandlar man med antibiotika. Prata med din barnmorska om du är orolig.

GruppB-streptokockerär bakterier som finns naturligt i tarmen och därför också ofta på huden i underlivet. Närheten till stjärten, analöppningen, gör att GBS hos kvinnor kan ta sig in i slidan eller urinröret.

GBS kan, precis som andra streptokocker, orsaka infektioner i huden och svalget, men detta är ovanligt. I enstaka fall, framförallt hos personer med nedsatt infektionsförsvar, kan GBS orsaka blodförgiftning och andra allvarliga infektioner.

Hos kvinnor kan GBS också orsaka urinvägsinfektion.

Vid graviditet och förlossning kan smittan spridas till fostret eller till det nyfödda barnet. Alla som föder barn före graviditetsvecka 37 får därför antibiotika.

Symtom

Var tredje kvinna i fertil ålder är bärare av Grupp B-streptokocker i underlivet. Oftast utan att ha några symtom alls.

Under graviditet

Hos gravida ger infektionen i regel inga symtom. Däremot kan man ha urinvägsinfektion. GBS kan överföras till barnet under graviditeten, men oftast överförs smittan vid förlossningen. Alla som föder barn före graviditetsvecka 37 får därför antibiotika. Alla foster blir däremot inte infekterade.

Kvinnor som fullföljt graviditeten ska undersökas inom åtta timmar efter att fostervattnet gått. Om kvinnan har en GBS-infektion läggs hon in direkt för igångsättning av förlossningen.

I enstaka fall kan GBS orsaka missfall. Det händer att livmodern retas till värkar. Eftersom antibiotika sätts in vid minsta misstanke på infektion hos mamman är denna risk liten.

Vid förlossning

Hälften av alla mammor som har GBS överför bakterien till barnet vid förlossningen, ofta utan att barnet blir sjukt. Det vanligaste är att barnet smittas på vägen ut genom förlossningskanalen.

För tidigt födda barn är mer känsliga och löper större risk att bli sjuka. De barn som blir sjuka vid förlossningen har ofta fått ner bakterier i luftvägarna. Barnet kan då få lunginflammation, men ibland även blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Symtomen kommer oftast inom 48 timmar, men i enstaka fall kan infektionen visa sig senare.

Du blir behandlad med antibiotika vid förlossningen:

  • om tidigare barn drabbats av GBS-infektion
  • om du under graviditeten haft en urinvägsinfektion orsakad av GBS.

 Vid följande tillfällen ska behandling övervägas:

  • om förlossningen äger rum före vecka 37
  • om du har långvarig vattenavgång (mer än 18 timmar) före förlossningen
  • om du har feber under förlossningen.

Gravid igen

Om du haft en GBS-infektion under en tidigare graviditet och den orsakat komplikationer övervakas du noggrant under kommande graviditet, eventuellt på en specialistmödravårdsmottagning.

Under förlossningen får du antibiotikabehandling i förebyggande syfte. För att behandlingen ska vara effektiv måste den starta minst två timmar, men helst fyra timmar, innan förlossningen sker. Därför ser man helst att du får en planerad förlossning.

 
 
Ingen bild

Ännu en...

1 november 2012 21:40

Fått gbs bekräftat. Haft sammandragningar från och till sedan vecka 20. Barnmorskan nästan idiotförklarade mig när jag frågade ang att gå över tiden och igångsättning, för sånt sysslar man inte med "och du har inte jättemycket gbs ändå". Min förra förlossning gick på fyra timmar så det finns risk att jag inte hinner få droppet heller, mrn då ger de det bara till barnet "fast han kan få lite smärtor av det" istället sa hon. Du som haft detta, hur hade du gjort i min sits? Maken håller med barnmorskan att jag oroar mig i onödan...

Malin

1 december 2012 10:02

Jag är inte aktiv i denna bloggen så därför har jag inte sett din kommentar förren nu.
För mig påvisade det i urinen men det var inget som blommade ut. Jag fick aldrig nåt dropp vad jag kommer ihåg och min dåvarande barnmorska viftade också bort det. Men stå på dig och kräv din rätt. Säg att du SKA ha dropp innan. Det är ju lättare om man kan undvika att bebisen ska lida. Bli förbannad! Fråga barnmorska om hon är beredd att stå för konsekvenserna om bebisen blir sjuk eller om det händer nåt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin - 3 september 2011 12:17

Blir väl kvar på bloggplatsen iaf. Men det går ju inte att göra radbyte. Mycket funderingar kring vad som komma skall. Vem ska man bjuda, kommer folk att vilja komma.. Är rätt van vid att det inte finns tid för mina bjudningar. Men kaanske om jag ...

Av Malin - 2 september 2011 15:30

Tänkte att jag skulle lägga upp ett inlägg om förlossningen. Har inte fått kopia på journalen men fick nåra papper på hur det såg ut när vi var där. Det är räknat från fredag kväll. Vi hade varit på förlossningen sen fredag morgon och jag gick och...

Av Malin - 2 september 2011 10:17

Hur kan vi människor känna så mycket? Varför blev vi ämnade att ha alla olika känslor vi har? Det undrar jag över många gånger. Innan jag födde barn var jag inte säker på nånting. Så mycket velande och hattande hit och dit. För rädd för att ta egna b...

Av Malin - 1 september 2011 23:13

Ibland måste man tillåta sig själv att släppa taget om det gamla även om det kan kännas både tungt och skrämmande. Många gånger gör det ont - men om man tillåter sig själv att både sörja och sakna, gråta en stund, för att sedan kunna ta ett djupt and...

Av Malin - 13 augusti 2011 07:33

Idag blir min lillkille en månad. Tänk att det redan har gått så lång tid sen vi var på förlossningen och jag kände att jag ville dö =P Undrar då hur fort det första året lär passera..? Det märks att Elliott utvecklas för var dag som går. Man ser det...

TickTack

Presentation


Malin. Född 1990. En trevlig och mysig tjej. Mamma till världens finaste pojke.

BebisKalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Fråga mig

1 besvarad fråga

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Besöksstatistik

Länkar

Mouse


Got My Cursor @ 123Cursors.com

Ovido - Quiz & Flashcards