Alla inlägg under mars 2011

Av Malin - 24 mars 2011 09:14

Och då får jag åka och hälsa på min Evve =) Ska bli såå skojigt! Hon kommer bli såld på min tjockismage. Och bebisen som ligger därinne.


Var iväg och köpte skor med mamma och lillasyster igår. Blev ett par billiga platta skor. Behöver ju ha nånting då jag antingen har med klack eller stora klumpiga vinterskor. Om jag inte ska gå i mina supertrasiga tygskor.


Haft trevliga drömmar i natt. Bland annat drömde jag ytterligare en gång att jag fick hålla min Sack i famnen. Han var så fin.


Sen en mer erotisk dröm som jag nog inte ska in på så mkt =P mmm... Men skönt var det!

Av Malin - 20 mars 2011 08:34

I morrn är det sista veckan på praktiken. Skönt.. Tror inte jag orkar med nån mer praktik. Till och med bibblan är ansträngande att vara på. Men jag har en del grejer bokade i veckan så fullt upp blir det. Förhoppningsvis går måndag, tisdag, onsdag, torsdag och halva fredagen rätt fort =P Sen får jag åka med tjejerna och träffa Evve. Det blir kanon!


På tisdag går jag in i vecka 26. Helt otroligt vad jävla fort det går. I vecka 32 blir det ett extra ultraljud för att se så moderkakan har flyttat sig från öppningen. Annars kan det bli att jag får göra ett KS istället. Vill inte det!   

Även om själva förlossningen skrämmer mig lite så vill jag inte bli nedsövd och karvad i. Vill inte missa min lille ens två sekunder när han kommer ut. Detta är en händelse som kommer förändra hela mitt liv totalt. Men förhoppningsvis till det bättre. Finns ju en del som måste fixas innan förlossningen också om det inte ska kosta en massa extra.. Måste snoka lite om det.


Nää nu måste jag ha mat! Hungrig som fan!!

Av Malin - 16 mars 2011 19:47

Orkar ärligt inte att bry mig om folk längre. De två personer som är mest viktiga nu är JAG och Isack. Så länge jag mår bra så mår han bra. Och så länge han mår bra så skiter jag i resten. 


Hoppas på att mars och april kan flyga förbi lite snabbt så jag får flytta in i den andra lägenheten. Så jag kan börja "bygga bo". Då kan jag få dit de grejer som ska vara till honom. Bland annat hans spjälsäng som ska fixas i ordning. Ska komma på en fin färg till den. Inte vit. Det är ingen färg. Svart blir för tråkigt. Kanske grön.  

Av Malin - 15 mars 2011 09:35

MYTER OM AMNING OCH MJÖLKBILDNING


"Alla kan amma."

FEL! Alla som har minst ett bröst och ett barn som vill och kan suga har de fysiska förutsättningarna. Men det räcker inte  - amning måste läras in. Kvinnor som har vissa diagnoser eller tar vissa läkemedel får inte amma. En del vill helt enkelt inte.


"Bröstmjölksersättning är likvärdigt med bröstmjölk."

FEL! Bröstmjölk innehåller många komponenter som aldrig kommer att kunna framställas på konstgjord väg.


"Mjölk är tunnare på kvällen."

FEL! Mjölken är något fetare på kvällen än morgonen.


"Efter en månad klarar sig de flesta utan nattmål."

FEL! Fritt ammande barn brukar ammas på natten åtminstone hela det första halvåret, oftast betydligt längre.


"Börjar man inte ge barn puréer vid fyra månaders ålder lär de sig aldrig att äta annan man."

FEL! En uppfattning som inte stöds avn någon forskning.


"Bröstmjölk är söt och orsakar karies."

FEL! De vanligaste orsakerna till karies hos barn är småätande och otillräcklig tandborstning. Oavsett om barnet ammas eller inte.


"Det är osunt att amma barn som kan gå och prata."

FEEEEL!!! Enligt WHO är amning - med tillägg av annan mat - i två år eller längre normalt.


Så skit på er alla puckon som drar repliker om att "Det är perverst att amma barn när de kan gå och prata" Fuck you! För att er som påstår att "Ersättning är viiisst lika bra som bröstmjölk." Jag kan ha förståelse för de som INTE KAN amma. I form av att mjölken inte vill rinna till, barnet inte vill ta bröstet osv.. Men de som inte ens försöker eller har tankesättet att "Mina bröst är inte till för att amma, de är till för det sexuella", "Det är äckligt att amma" eller "Jag vill inte förstöra mina bröst".. IDIOTER! Kan man inte sätta sitt barn främst och har såna idiotiska tankar.. Då ska man inte ha barn.


Tummen upp för de mammor som gör allt de kan och åtminstone försöker ge sitt barn det bästa. JAG kommer göra allt jag kan för att mitt barn ska få det den behöver ha och det som är BÄST för den.



Amning är inget man bara "kan".

Amning måste läras in för att fungera. Man övar tillsammans med sitt barn och tittar på hur andra gör. Vet man hur bröst och barn samspelar blir det lättare att komma underfund med amningen.


HUD MOT HUD


Att hålla sitt barn hud mot hud är att komma maximalt nära. Håller du ditt barn hud mot hud, bär det med dig när du går och om ni sover nära varandra kan du snabbt lära dig att tyda hans eller hennes signaler. Du märker direkt när barnet vill till bröstet. Ditt barn håller värmen, och dina rörelser, din röst och dina andetag ger din nyfödda bästa tänkabara stimulans. Barn som får mycket fysisk närhet skriker också mindre.


LÄTTAST AMMA PÅ TIDIG SIGNAL


Det brukar gå smidigast att amma på de tidigaste signalerna. Väntar man tills barnet börjar fäkta med armarna är det lätt hänt att en arm kommer i vägen. Börjar barnet skrika och sätta upp tungan i gommen kan det inte ta bröstet. Håll i så fall barnet mot din axel och lugna det innan du försöker amma igen.


HUR SIGNALERAR BARNET AMNINGSDAGS?


Tidiga signaler

*vrida på huvudet

*öppna och stänga munnen

*smacka med munnen


Medeltidiga signaler

*röra på armar och/eller ben

*föra händerna till munnen

*suga på händerna

*göra små ljud

*bli orolig


Sena signaler

*skrik

*barnet somnar (utan att ha ammat)


SÅ GÅR EN AMNING TILL


När barnet söker efter bröstet, öppnar det samtidigt munnen allt mer. Först tar barnet några snabba sugtag, sug sug sug, paus, sug sug sug. Efter några sekunder till någon minut, kommer utdrivningsreflexen igång och mjölken flödar ur bröstvårtan, in i barnets mun. Barnet börjar då ta längre, djupare sugtag och sväljer på varje eller varannat sugtag. Efter ett tag blir det längre mellan sugtagen. Barnet eftersuger helt lätt, ligger och killar med tungan eller darrar med hakan. Till slut släpper det bröstvårtan eller somnar.


TILLRÄCKLIGT STORT TAG


Barnet måste ha ett tillräckligt stort tag om bröstet för att komma åt mjölken effektivt. När toppen på bröstvårtan ligger ända bak i den mjuka delen av goomen skonas den från nötning och eventyella sår. Barnets tunga ligger ut över nedre tandraden och ut till underläppen. Med tungan pressar barnet ut mjölken. Man ser det på att dess kinder blir runda och tinningarna rör sig. Barn "suger" inte på bröstet som på ett sugrör. Kinderna ska inte vara insugna.


AMNING - BARA FÖR DE PRÄKTIGA?


Alkohol

Om man dricker alkohol försämras impulskontroll, uppmärksamhet och motorik. Man riskerar att missa spädbarnets signaler och göra felbedömningar. Oavsett om man ammar eller inte. Bröstmjölk håller samma alkoholhalt som mammans blod. Mängden alkohol som når barnet via mjälken är alltså mycket mindre än via navelsträngen. Brösten renas från alkohol i samma takt som blodet. Det finns ingen anledning att mjölka ur och slänga mjölk för att man har druckit. Man måste inte sluta amma för att kunna ta ett enstaka glas ibland.


Tobak

Nikotin går ut i bröstmjölken. Bäst av allt är det förstås om man kan sluta röka. Måste du röka, kan du göra det direkt efter en amning, då det är som längst tid till nästa amning. Bröstmjölk är överlägset ditt barns bästa mat även om du röker! 

Av Malin - 15 mars 2011 09:29

VECKA 25


Bebisen väger nu nästan 660 gram och är ungefär 35 cm lång från hjässa till häl. Nu har den fått lite kroppsfett och ser mindre "mager" ut. Sinnenas utveckling har kommit en bra bit på väg. Undersökningar har visat, att ett 26-veckors foster reagerar på beröring. Om du lyser med en ficklampa på magen kommer bebisen att vända på huvudet, vilket betyder att synnerven har börjat fungera. 

När du har tid på MVC kontrolleras ditt blodtryck och du får lämna urinprov. På så vis kan man upptäcka tidiga tecken på havandeskapsförgiftning och diabetes så att behandling kan sättas in om det behövs. 

Fingrar, handleder och händer kan kännas värka eller kännas domnande. Det kan bero på att karpaltunneln, liksom så många andra vävnader i kroppen, svällt upp. Då kan nerver som löper i tunneln klämmas åt, vilket i sin tur orsakar smärta eller obehag. Handledsstöd kan hjälpa. Prata med din barnmorska eller läkare om du har besvär av det.

Av Malin - 10 mars 2011 10:16

VECKA 24


Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Nu börjar bebisen fylla utrymmet i livmodern och den är ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. Hjärnan växer snabbt, smaklökarna är fullt utvecklade, finger- och fotavtryck fortsätter utvecklas. Inne i bebisens kropp utvecklar lungorna andningsvägarnas förgreningar och celler som producerar surfaktanter som gör att lungblåsorna (alveolerna) inte kollapsar när bebisen väl börjat andas luft. 

Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade strior på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där. 

Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud. 

Dina ögon kan kännas torrare och vara ljuskänsligare än vanligt. Detta är också normalt under graviditeten och du kan lindra symptomen genom att använda s k konstgjorda tårar (säljs på Apoteket). 


  

Av Malin - 10 mars 2011 10:09

VECKA 23


Bebisen väger nu strax över ett halvt kilo och är ungefär 29 cm lång från hjässa till häl. Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln. 

Många studier pekar på att bebisar i magen ofta gillar klassisk musik. Pröva att spela något du själv tycker om och se om bebisen reagerar. Lugnar den ner sig när musiken är långsam och blir livligare när den är snabbare? Vem vet, du kanske bär på en blivande dirigent! 

Din bebis hörsel fortsätter att utvecklas och lungorna håller på att förbereda sig inför livet utanför livmodern. Nu är bebisen så stor att du kanske kan se den röra på sig under dina kläder! 

Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. Tandköttet bköder eventuellt när du borstar tänderna och du kanske har fått knoppnavel. Sådant kommer att gå tillbaks till hur det var förut efter förlossningen. 


  

TickTack

Presentation


Malin. Född 1990. En trevlig och mysig tjej. Mamma till världens finaste pojke.

BebisKalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Fråga mig

1 besvarad fråga

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Besöksstatistik

Länkar

Mouse


Got My Cursor @ 123Cursors.com

Ovido - Quiz & Flashcards